tefen

Nieuwe elektronica optimaliseert de nauwkeurigheid van Väderstad Tempo

Introductie elektronisch systeem WSX voor Tempo F, V en L

In de zomer van 2024 wordt het nieuwe elektronische systeem WSX geïntroduceerd voor de Väderstad Tempo F, Tempo V en Tempo L. Door de elektronica van de zaaiunit te upgraden, worden nieuwe functies mogelijk gemaakt om nauwkeurigheid in het veld te garanderen. De nieuwe functies omvatten automatische zaadverenkeling, actieve hydraulische downforce en bochtencompensatie. 

Sinds de lancering 10 jaar geleden heeft de snelle precisieplanter Väderstad Tempo een leidende positie verworven op de Europese precisie-zaaimarkt. In de zomer van 2024 wordt de Tempo-rijunit geüpgraded met het door Väderstad zelf ontwikkelde nieuwe elektronische systeem WSX met borstelloze motoren en verbeterde bekabelingsprestaties. Maar het is niet alleen de WSX zelf die de plantnauwkeurigheid verder zal optimaliseren - dit zal komen door de nieuwe functies die het mogelijk maakt. 

"Het nieuwe WSX-systeem stelt ons in staat om drie nieuwe functies te integreren om de nauwkeurigheid van de Tempo-planter nog verder te optimaliseren", zegt Oskar Karlsson, Director Planter Product Management bij Väderstad.

Ten eerste wordt automatische zaadverenkeling geïntroduceerd om altijd een nauwkeurige verenkeling in het zaaihuis te garanderen, zonder de noodzaak van handmatige instelling.

"Met sensoren in elke rijeenheid wordt de zaadverenkeling continu bewaakt en automatisch aangepast aan de optimale instelling. De automatische verenkeling bespaart tijd en verhoogt de productiviteit in het veld. Een eigenschap die vooral zal worden gewaardeerd door boeren en loonwerkers die regelmatig van gewas wisselen", zegt Oskar Karlsson.

Ten tweede wordt actieve hydraulische drukregeling van de rij-eenheid geïntroduceerd om altijd een exacte plantdiepte te garanderen, onafhankelijk van de bodemgesteldheid. Met de taak om de ingestelde rij-eenheid altijd op druk te houden, zal het systeem de druk van de rij-eenheid op de bodem toevoegen of loslaten, afhankelijk van de bodemgesteldheid. Als je bijvoorbeeld over een lichter veldgebied gaat, zal de druk afnemen en bij het betreden van een gebied met een hardere bodemgesteldheid zal de druk toenemen. Om snelle reactietijden te garanderen, werkt het systeem met hydrauliek. De planter kan worden uitgerust met actieve hydraulische drukregeling met één feedback en controle voor de volledige machinebreedte, of met individuele actieve hydraulische downforce voor elke rijeenheid.

"De actieve hydraulische drukregeling stelt de chauffeur in staat om een optimale drukregeling van de rij-eenheid in te stellen, die automatisch wordt bijgehouden. Dit zorgt voor de precisie van de plantdiepte ondanks veranderende bodemomstandigheden, als gevolg van variaties in bodemtype of bodemverdichting", zegt Oskar Karlsson, en vervolgt:

"Bovendien kan deze functionaliteit worden gebruikt om spuitsporen zichtbaar te maken en daarmee niet-beplante rijen zichtbaar te maken voor de eerste spuit of bemestinggift. Uitgerust met individuele actieve hydraulische drukregeling voor elke rijeenheid, is de planter ook in staat om het systeem te gebruiken om de druk te verlichten en individuele rijeenheden op te tillen bij het maken van de spuitsporen. Daarbij werkt de actieve hydraulische drukregeling samen met het dynamische spuitsporensysteem van de planter. Dit betekent dat de spuitsporen duidelijk zichtbaar zijn voor de spuiter, ook voordat het gewas tevoorschijn is gekomen."

De derde nieuwe functie is de introductie van bochtencompensatie, die zorgt voor een consistente doseeroutput over de gehele breedte van de planter. Dit betekent dat de binnenste rij-eenheden in de bocht hun meetsnelheid tijdelijk zullen verlagen, terwijl de buitenste rij-eenheden deze zullen verhogen.

"Gyrosensoren identificeren wanneer de machine draait en passen de meetoutput van elke rij-eenheid aan om altijd een consistente snelheid over de volledige planterbreedte te garanderen", zegt Oskar Karlsson.

De nieuwe functies en het elektronische WSX-systeem voor Tempo L 8-32, Tempo V 6-12 en Tempo F 6-8 gaan in première op de internationale beurs Agritechnica in november 2023. Een beperkte serie machines zal in het voorjaar van 2024 in het veld staan, met serieproductie die in de zomer van 2024 begint.

Kom in contact met onze dealers

Vind uw dealer

Op zoek naar een dealer in uw regio?
Zij helpen u graag verder!


Stel een vraag

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stel hem hier.